Önemli Detaylar
Bebeğiniz şu an yarım yaşında! Zaman çok hızlı ilerliyor değil mi?.. Öyle kıymetli ki...
Bu dönemden itibaren ek gıda dönemi başlamaktadır ve bebeğiniz için çok yeni bir tanışma ve çok büyük bir adımdır bu. Özellikle ek gıda döneminde ilk 1 ila 2 hafta uykular gerileyebilir. Gayet doğaldır, vücut yeni bir gıda ile tanışıyor ve keşfetme çabasında. Kabız, ishal gibi detaylar ile karşı karşıya da kalabiliriz. Fakat geçici bir dönem olduğunu unutmayalım.
Biyolojik Saat
6-9 ay döneminde toplam olarak bebeğimizin uyku ihtiyacı gece+gündüz 12-15 saat arasıdır.
Gündüz maksimum 3 saat toplam uyku
Gece ise ortalama 10 ila 11 saat arası idealdir.
Sabah ideal uyanma saatleri
Sabah ise ideal uyanma saati bebeğinizin ihtiyacına uygun bir şekilde 06:00 ve 08:00 arasıdır.
Akşam ideal uykuya geçiş saatleri
Akşam uyku vaktimiz saat 18:30 ve 20:30 arası idealdir.
Peki bu saatlerimize nasıl ulaşabiliriz? Nasıl kendi uyku tablomuzu oluşturabiliriz?
Uyanıklık sürelerimize göre!
Toplam gün içinde 3 ila 2 uyku bebeğinize ihtiyacına göre uygundur.
Bu aylarda ise bebeklerimiz bizim gözlemlemelerimize göre uyanıklık süreleri ortalama 2.5 ila 3 saat arasıdır.
Gece Beslenmesi
4 ila 12 ay arasında ise 1 ila maksimum 2 beslenme idealdir (doktorunuzun takibi ve onayı ile)
Rüya öğünü:
Bebeğinizi uykusunda beslemeyi tercih ettiğinizde (dreamfeeding) saat dilimi olarak 23:00 ve 03:30/4:00 arası idealdir.
Fakat bebeğiniz bu saat dilimlerinde doya doya beslenmiyorsa, çok az beslenip hemen bırakıp sizden destek isteyerek devam uyumayı tercih ediyorsa gece beslenmesini tek beslenme veya 0 beslenme olarak da değerlendirebilirsiniz.
Bebeğiniz alışkanlığa bağlı besleniyorsa, beslenmeden kesinlikle devam uyumayı kabul etmiyorsa burada kilit anahtarımız uyku eğitimidir.
Uyku öncesi, uyanıklık süreniz dolmadan ortalama 15 dakika öncesine kadar lütfen rutinlerinize başlayınız. Rutinler ne demektir? Uyku rutinleri uyku öncesi bebeğinizi uykuya sakin - keyifli bir şekilde hazırlıyor olacaktır. Uyku öncesi hazırlığımız ise uykunun kalitesini olumlu bir şekilde etkiliyor olacaktır. Bebeğinizi gözlemleyerek rutinlerinizi uygulamanız uygundur. Altın kuralımız: Sabit sıralamanız olmasını öneriyorum. Bebeğimizin keyif aldığından emin olalım, her zaman ihtiyaca yönelik yumuşak adımlar ile ilerliyoruz. Örnek:
Uyku Kıyafeti
Uyku öncesi her zaman uyku tulumu, uyku kıyafetini giydirmenizi öneriyorum. Harika bir uyku sinyali ve çok rahat bir şekilde uyumasını sağlıyoruz böylece. Fakat uyku kıyafetiniz ise odanızın sıcaklığına uygun olması önemlidir. Odanızın ısısı 18 ila 21 derece arası idealdir. Böylelikle odanızın ısısına göre uyku tulumunuzun TOG derecesine karar vermeniz uygundur. Odanızı lütfen gün içerisinde havalandırın.
Uyku Arkadaşı
Uykuya destek veren bir şey uykuyu her zaman negatif etkileyebileceği anlamına gelmiyor. Örneğin bir uyku arkadaşı. Uyku arkadaşını uykularımıza dahil ettiğimizde ise bebeğimiz kendini çok daha güvende hissedebilir. Örneğin gece ise uyku döngü geçişlerinde uyku arkadaşını gördüğünde ise uykuyu hatırlıyor, uyku sinyali ve aynı zamanda kendini güvende ve huzurlu hissediyor. Uyku arkadaşınızı sadece uyku esnasında değil de, rutinlerinize de dahil etmenizi öneriyorum. Örneğin rutin esnasında kitap okumayı tercih ettiğinizde ise uyku arkadaşınızı da dahil edebilirsiniz. Böylece rutinlerimiz aynı zamanda eğlenceli oluyor. Uyku güzeldir! Bebeklerimizin uykudan korkmasını istemiyoruz, sevmesini harika bir bağ kurmasını hedefliyoruz.
留言