top of page

Akşam çok geç uyuyor..Nasıl erkene çekebiliriz?


Sevgili ebeveynler,


Bugün sizinle görüşmek istediğim, bizlere ulaşan sorularınızdan ise:


"Bebeğimi akşam genelde ise 22:00 cıvarları, hatta dahada geç uyumayı istediği zamanlarımız oluyor. Bir türlü daha erken yatıramıyorum.. Kesinlikle kabul etmiyor.. ne yapabilirim böyle bir durumda? En geç 20:00 cıvarları uyumasını öyle çok istiyoruz ki.. fakat nasıl başarabiliriz?"


Sevgili ebeveynler, özellike akşam uykuya geçiş saatimiz ise bebeğimizin gecesine ve gündüz uyklarınada oldukça yansımaktadır. Gece ve gündüz farkı aynı zamanda sağlıklı gelişim açısındanda oldukça önemlidir. Ortalama 22:00 ve 03:00 arasında ise yoğun bir şekilde büyüme hormonları salgılanmaktadır. Bebeğimizin sağlıklı gelişimi açısındanda bu saat dilimlerinden faydalanmasını istiyoruz. Detaylarımız:


Özellikle sabah ne kadar geç uyanırsa, gün içerisinde ise uyku saatleriniz çok geç bir saate kalacaktır. Örneğin 10 aylık bebeğiniz ve gün içerisinde ortalama 3 ila 4 saat uyanık kalabilir. Bebeğiniz sabah saat 08:00´den sonra uyandığında ise diyelimki saat 09:00 uyandı öylelikle akşam vakti ise çok geç bir saate denk geliyor olacaktır.


Örnek 3-4 ritim saat tablomuz:


9:00 - Sabah uyanma

12:00 - 13:30 ilk uyku (3 saatin sonunda)

17:00 - 18:00 ikinci uyku (ortalama 3 ila 3.5 saatin sonunda)

22:00 - akşam uykumuz (ortalama 3.5 ila 4 saatin sonunda)


İlk tavsiyem her zaman sabah vaktinde uyanmamızdır. Lütfen bir saat kuralım ve bebeğimizi sabah en geç 07:00 - 08:00 arası uyandıralım. Özellikle 6. aydan sonra ise 7:00 cıvarları uyanmanız gününüze çok daha güzel yansıyor olacaktır.


Aynı zamanda ise diğer bir tavsiyem akşam en geç olarak 6.ay´a kadar en geç 18:00 gün içinde uyklarınızı sonlandırmanızdır. Örneğin son uykusunu bebeğiniz 17:30 uyuduğunda dahi en geç 30 dakikanın sonunda, 18:00 uyandırıyoruz. Bu saatten itibaren akşam vakti başlamaktadır ve akşam/geceye geçiş yapıyoruz. 7. aydan itibaren ise ortalama 17:00 - 17:30 arası gün içinde son uykumuzu sonlandırıyoruz.


Gün içinde ise uyanıklık sürelerinize göre ilerlemenizi tavsiye ediyorum. Bebeğinize, ihtiyacına en uygun bir şekilde. Öylelikle vücutta yeterince uyku baskısı oluştuğunda ise akşam uykuya geçişiniz - vaktinde - çok daha kolay olacaktır.


Akşam uyku vaktimiz saat 18:30 - 20:30 arası idealdir!

Örneğin akşam uyku vaktiniz saat 20:30 denk geliyor, diyelimki sizin uyanıklık sürenize göre gayet uygun bir saat; fakat bebeğiniz o an uykuyu red ediyor!


Hayal edelim: Rutinlerinizi yaptınız, uykuya harika bir şekilde hazırlandınız. Bebeğinizin uykusu geldi, uyku sinyallerini gözlemliyorsunuz. Fakat yatırmaya çalıştığınızda ise çok hareketlemeye başlıyor veya uykuya çok direniyor! Eyvah.. neyse diyorsunuz 15 dakika sonunda birazdan tekrar deneriz düşüncesiyle odadan çıkıyorsunuz ve salonda biraz vakit geçiriyorsunuz..


Peki bu doğru mudur?

Maalesef.. Özellikle bu şekilde ilerlediğimizde (uykuyu BİZ böldüğümüzde) burada bir düzen oluşmaktadır. Bebeğimizin algısında ve bilinç altında: 15 dakika direneyim ondan sonra zaten uykuyu iptal ediyoruz, bu şekilde biz annem/babam ile iletişim kuruyoruz. Sabit bir düzen oluşmaktadır.. her gün aynı durum ve tepkiler..


Sizden ricam (mümkün olduğunca) Akşam uykunuza geçiş yapmaya adım attığınızdan andan itibaren ise acil bir durum olmadığı müddet odadan çıkmamanız, sabaha kadar bebeğiniz örneğin uyandığındada devam uyutma çabasında olmanızdır. İlk günler çok zorlanabilirsiniz, fakat sonrasında sizde fark edeceksiniz: Harika bir düzen oluşmakta! Bebeğiniz keşif ediyor, ve saatleriniz dahada oturmaya başlıyor.


Özellikle akşam uykumuz en hassas uykularımızdan biridir, tepkili olabilir bebeğiniz. Gün içerisinde oldukça fazla uyarı alıyor bebeklerimiz: neler gördüler, neler duydular, neler yaptınız gibi bir çok hareketlilik vardır. Akşam uykumuz ise en uzun uykumuzdur: geceyi sabaha bağlar, minimum 10 saatlik kesintisiz bir uykudan bahsediyoruz. Vücut hazırlanma çabasında. Her uyarıyı sindirme çabasında. Bu sebepten dolayı akşam uykumuz genelde en hassas uykularımızdandır ve tepkiler oluşabilir. Böyle durumlarda rutinlerinizi biraz daha uzun tutmanızda uygundur, uykuya hazırlığımızda uykunun kalitesini arttırır.


Özellikle desteksiz uyumayı bilmeyen bebeklerimizde uyku sorunlarıyla karşılaşabiliyoruz. Bebeğiniz nasıl uykuya geçiş yaptıysa sizden mutlaka bir destek bekleyecektir. Nasıl devam uyuyabileceğini bilmiyor!


Böylece sizlerin sevgi dolu desteği ile adım adım desteksiz uyumayı öğretmeniz, öğretebilmeniz imkansız değildir! www.uyumayıöğreniyorum.com sayfamızda uyku eğitim programlarımızı inceleyebilirsiniz. Her bebek uykuyu çok sever! Yeter ki bizler doğru sevgi dolu yumuşak adımlar ile ilerleyelim.


Sevgilerimle

Ebru Yigitsoy

Pediatrik uyku ve ebeveyn egitmeni

@uyumayiogreniyorum


26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page