top of page

Bebeğim Sabah Çok Erken Uyanıyor! 6:00´dan önce... Ne yapabiliriz?



Sevgili ebeveynler,


Bebeginiz sabah cok erken uyaniyor ve artik ne yapmaniz gerektigini bilmiyorsunuz.. genelde ise 06:00´dan önce uyaniyor..


En cok konustumugumuz sorularindan biri ise:

Akşam ne kadar geç yatırırsam yatırayım sabah çok erken uyanıyor bebeğim! Genelde saat 06:00 hatta bu saatten önce uyandığı zamanlar da çok.. Akşam geç yatırmama rağmen neden böyle? Neler yapabiliriz?


Tavsiyelerim

Sevgili ebeveynler, özellikle kulağa harika gelen, fakat maalesef ki çok yanlış olan efsanelerden biri: Geç yatır sabah geç uyansın! Maalesef bu tamamen yanlıştır. Bebeklerimizin ihtiyaçlarına en uygun ve dengeli bir şekilde ilerlememiz önemlidir. Ne çok erken yatırınız ne de çok geç! Tam dengede ve ihtiyaca uygun.. Peki nasıl mı?


Önerim Her zaman öncelikle bebeğinizi iyi bir şekilde gözlemlemenizdir. Sabah erken uyanma problemimiz varsa eğer neden? Kaynağı ne olabilir? diyerek bir günlük tutabilirsiniz.


Örneğin bebeğinize uygun mu uyanıklık süreleriniz? Aşırı yorgunluğa sebep olabiliyor muyuz? Gün içerisinde yeterince uyuyor mu? Özellikle bebekler genelde gece vakti 10 saat minimum olarak uykuya ihtiyaç duyarlar. Unutmayalım ki gün içerisinde düzenimizin geceye, sabah uyanmalara oldukça fazla etkisi vardır.


Gece ise sabah 06:00´a kadar devam etmektedir. Böylece örneğin saat 05:00 uyandığında ise gece uyandı olarak sayıyoruz.


Peki ne yapabiliriz?

Erken uyanmalarda bebeğiniz minimum sabah 6:00`a kadar odadan çıkarmayanız. Mümkün olursa elbette devam uyutmayı deneyelim. Sabah uyandığında ise yaklaşımlarımız çok önemlidir. Uyandığında lütfen çok aktif, oyunlar vs oynamayalım.


Buna REINFORCEMENT diyoruz. Uykudan sonraki beklentiler sabitleşir, ve sabaha karşı sabit saatlerde bebeğimizi neler beklediğini bildiği için her sabah aynı saatte uyanacaktır. Örneğin her sabah uyandığında hemen oyun oynuyorsanız, dans ediyorsanız mesela - öylelikle bunun heyecanı, farkında olmasıyla birlikte sabah erken uyanmayla karşı karşıya kalabiliyoruz.

Aynı zamanda örneğin sabah 5:00 uyandığında henüz daha gece vaktidir. Her uyandığında hemen alıp gününüze başladığınızda ise biyolojik saat kendini sabit olarak 5:00

ayarlıyor olacaktır ki bir bakıyoruz her sabah aynı saatlerde uyanıyor bebeğimiz.


Odanız karanlık olsun. Gece olduğunu ve uyku vakti olduğunu hissettirmeniz önemlidir. Aydınlıkta ise yoğun bir şekilde uyanıklık hormonları salgılanır, karanlıkta ise uyku hormonları. Bebeklerin biyolojik saatleri geceyle gündüzü ayırt ederler fakat bizim de yaklaşımlarımız, sağladığımız şartlar oldukça etkilir.


Desteksiz uyku

  • Özellikle desteksiz uyumayı bilmeyen bebeklerimizde uyku sorunlarıyla karşılaşabiliyoruz. Bebeğiniz nasıl uykuya geçiş yaptıysa sizden mutlaka bir destek bekleyecektir. Nasıl devam uyuyabileceğini bilmiyor!


Böylece sizlerin sevgi dolu desteği ile adım adım desteksiz uyumayı öğretmeniz, öğretebilmeniz imkansız değildir sayfamızda uyku eğitim programlarımızı inceleyebilirsiniz. Her bebek uykuyu çok sever! Yeter ki bizler doğru sevgi dolu yumuşak adımlar ile ilerleyelim.



Sevgilerimle,

Ebru Yigitsoy

Pediatrik Uyku ve Ebeveyn Uzmanı - Eğitmeni

51 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page